Curriculum Vitae

Naam: Fredrik Pieter Snel
Adres: Lagedijk 52-54
Woonplaats: 1541 KC Koog aan de Zaan
Geboortedatum: 7 augustus 1952
Geboorteplaats: Koog aan de Zaan
Telefoon: 075 – 631 02 39
E-mail: info@fredsnel.nl

Opleidingen

1964 – 1970 HBS A, Blaise Pascal College, Zaandam
1970 – 1974 Studie Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam
1974 – 1975 Staatsexamen Contrabas (klassiek)
1984 – 1989 Studie Compositie en arrangeren lichte muziek, Conservatorium van Hilversum. Hoofddocenten; Jerry van Rooyen en Jurre Haanstra.
1985 – 1989 Studie Contrabas, lichte muziek, Conservatorium van Hilversum. Hoofddocent Koos Serierse.
1990 – 1991 Opleiding Koordirectie, docent Johan Akerboom.
1997 – heden Privé-lessen Cello van Peter Suring.
  Voor het in stand houden van mijn klassieke repertoire volg ik nog regelmatig privé-lessen contrabas bij Guibert Vrijens, contrabassist Koninklijk Concertgebouw Orkest.

Instrumentale vaardigheden

Hoofdinstrument: Contrabas en basgitaar
Bij-instrumenten: Cello, mandoloncello, mandoline, mandolone, tenorbalalaika, basbalalaika, bouzouki, banjo, gitaar, piano en keyboards.  

Werkzaamheden

2002 – heden Concerten/optredens met duo Johan en Fred en Trio JFK: Johan Kruizinga, gitaar en zang; Fred Snel contrabas en zang - en bij het trio - Karel Daran Scharten drums/percussie en zang. Concerten met het kwartet Nico van der Linden. Productie van de CD "Lounge jazz" met eigen composities en arrangementen, de CD bevat zogeheten "Stockmuziek": dit is muziek ten behoeve van TV, radio, film, reclamespots en alle overige audiovisuele producties. Diverse composities en arrangementen onder andere in opdracht van De Efteling. Docent basgitaar/contrabas en medewerker popschool bij de Centra voor de Kunsten Fluxus in Zaandam en Artiance in Alkmaar.
Een studieboek voor contrabasleerlingen geschreven en een bijbehorende meespeel CD geproduceerd. Het boek en de CD helpen de leerling om voordrachtsstukken met begeleiding uit te voeren en de intonatie te trainen en is geschikt voor zowel beginnende (vanaf tweede jaars) als gevorderde contrabas leerlingen.
1998 - 2002 Concerten/optredens met duo Johan en Fred: Johan Kruizinga, gitaar en zang; Fred Snel contrabas en zang.
Concerten en TV opnamen met Mini & Maxi.
Begeleiding van Lenny Kuhr, Ryan van den Akker e.a. met pianist Nico van der Linden. Bassist bij afscheidstournee mimespeler Rob van Reijn. Composities en arrangementen voor de Luchtmachtkapel, idem ten behoeve van CD trompettist Bart Tuinman en het celloduo "Saw the celli". Muziek (midi en wave files) voor websites.
Theaterprogramma ‘Split’ met Mini & Maxi, als bassist,cellist, componist en arrangeur. Docent basgitaar/contrabas en medewerker popschool bij de muziekschool Alkmaar. Docent contrabas aan de muziekschool Heerhugowaard.
1993 – 1997 Theaterprogramma ‘Scherzo’ met Mini & Maxi als bassist, componist en arrangeur. Theaterprogramma ‘Happy Days’met o.a. Hans Boskamp en Therese Steinmetz en CD opname ‘Stemmen in de nacht’ met Lenny Kuhr. Diverse tournees en CD opnamen met de Koninklijke Militaire Kapel. Concerten met het Rosenberg trio en Jan Molenaars Big Band. Concerten met het Nederlands Mandoline Kwartet als mandoloncellist. Docent twee muziekscholen (zie boven).
1991 – 1992 Concerten met Mini & Maxi. Arrangeur en bassist van show- en begeleidingsorkest ‘Prime Time’. CD opname met Jan Molenaars Big Band. CD opname en concerten met de Koninklijke Militaire Kapel en Quirine Viersen. Muziek gecomponeerd, gearrangeerd en geproduceerd voor een aantal TV documentaires, waaronder ‘Het oog van de Naald’, een documentaire van de NCRV over de tweede wereldoorlog, die veel publiciteit en reacties heeft opgeroepen. Docent muziekscholen.
1990 – 1991 Bassist internationale tournees Mini & Maxi. Concerten met Marco Bakker. Muziek gecomponeerd, gearrangeerd en geproduceerd voor: ‘Pop’- , klassieke- , jazz- en kinder CD’s; de NOT een serie van drie TV programma’s over schrijvers; een documentaire over Staatsbosbeheer; reclame- en TV spots. Docent muziekscholen.
1988 – 1989  Bassist Trio Nico van de Linden. Jubileum CD van het Koninklijk Breda’s Mannenkoor gearrangeerd en geproduceerd. Finalist compositiewedstrijd van de Stichting Conamus ‘Een lied voor Zeeland’.
1987 – 1988 Als bassist en arrangeur van het Trio Nico van der Linden meegewerkt aan; het Theaterprogramma ‘Kussen’ van Ramses Shaffy en Liesbeth List, concerten met Lori Spee en Drs P.. Knokke-festival met Marco Bakker, CD opname Ramses Shaffy. Arrangementen voor theaterprogramma van Liesbeth List.
1985 – 1986 Finalist compositiewedstrijd van de Stichting Conamus ‘Volkslied voor Flevoland’. Arrangementen voor het VARA Dansorkest. Als bassist Trio Nico van der Linden meegewerkt aan: theaterprogramma ‘Muziek uit duizenden’ van Marco Bakker, concerten met Ramses Shaffy en Liesbeth List.
1984 – 1985 Als bassist meegewerkt aan: LP ‘Nacht des Balkans’ van Therese Steinmetz; theaterprogramma ‘De geschiedenis van een paard‘ van de Haagse Comedie; serie TV programma’s met Gerard Cox en Rients Gratema. Bassist Rob Hoeke.
1983 – 1984 Theaterprogramma ‘Nacht van de Balkan’ met Therese Steinmetz. Winnaar van de compositiewedstrijd ‘Schrijf een lied voor de horeca’ van de Stichting Conamus. Bassist Rob Hoeke.
1982 – 1983 Theaterprogramma, concerten en LP opname met Therese Steinmetz en Nico van der Linden. Bassist Rob Hoeke.
1981 – 1982 Muziek gecomponeerd voor de wereldwijde introductie van de Philips Compact Disc. Opname LP Trio Nico van der Linden. Arrangementen voor de LP van ‘Close Encounter’.
1980 – 1981 Diverse Amerikaanse en Europeese tournees en opname dubbel LP ‘Dominion’ met Don McLean. Remplaçant diverse klassieke orkesten waaronder: Radio Filharmonisch Orkest, Omroeporkest. Utrechts Orkest, Amsterdams Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest.
1979 – 1980 Diverse Amerikaanse en Europese tournees met Don McLean, tournees Therese Steinmetz. Remplaçant diverse klassieke orkesten waaronder: Radio Filharmonisch Orkest, Omroeporkest. Utrechts Orkest, Amsterdams Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest.
1978 – 1979 Diverse tournees met Don McLean. Remplaçant Radio Filharmonisch Orkest, Omroeporkest. Utrechts Orkest, Amsterdams Philharmonisch Orkest, Noordhollands Philharmonisch Orkest.
1976 – 1977 Tournee met Don McLean. Bassist in de ‘Ted de Braak Show’, de Dave Kamien Big Band in Duitsland en de popgroep ‘Breeze’. Remplaçant bij diverse Symfonieorkesten.
1974 – 1975 Bassist bij de groep ‘Solar’ en daarmee winnaar van het Laren jazz-festival, bassist bij Rob Hoeke en Fon Klement, opname LP ‘Dichter bij huis’.